Wysoki, puszysty, tradycyjny sernik z soczystymi z pełnymi witamin jagodami, polany delikatną, słodką białą czekoladą jest zdecydowanym królem wśród domowych ciast od lat goszczących na naszych stołach. Idealny do spotkań w gronie rodzinnym przy niedzielnym stole.
Składniki:
Spód:
Masa serowa:
Polewa:
Dekoracja:
Wykonanie:
Spód:
Ciastka zmiksować do postaci bułki tartej, dodać rozpuszczone i wystudzone masło, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód tortownicy o średnicy 26cm. Wstawić do lodówki na 30minut.
Jagody umyć, pozbawić ogonków i zmiksować blenderem. Następnie przetrzeć przez sito do otrzymania gładkiego puree.
Masa serowa:
Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrem, dodawać partiami ser, cały czas ucierając, aby masa serowa stała się gładka. Następnie dodać aromat śmietankowy, budyń i przetarte jagody. Całość dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony spód tortownicy i dokładnie wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
Polewa:
Czekoladę, masło i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji.
Gotową polewą polać wierzch wystudzonego ciasta i udekorować świeżymi jagodami oraz zbożowymi różowymi kulkami.
Więcej słodkich przepisów znajdziecie na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz