Zamknij

Fasolka po bretońsku z pieczarką i pachnącą wędzonką

08:26, 24.09.2020 O.R Aktualizacja: 09:28, 25.09.2020
Skomentuj

W eKuchni w czwartek Ewelina Pędzikowska serwuje obiady. - Moja propozycja najbardziej znanej potrawy z fasoli, której smak idealnie komponuje się pachnącym wędzonym boczkiem, prawdziwą wiejską kiełbasą, pieczarkami i bukietem aromatycznych przypraw - mówi kutnowska kulinarna blogerka.

Składniki:

  • 500g białej fasoli, piękny Jaś
  • 500g pieczarek
  • 400g boczku wędzonego
  • 300g cienkiej wiejskiej kiełbasy
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400g przecieru pomidorowego
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

 

Wykonanie:

Fasolę wypłukać w wodzie, a następnie zalać wodą i pozostawić na całą noc. Po tym czasie fasolę ugotować w tej samej wodzie (co się moczyła) aż do miękkości.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, a kiełbasę, boczek i pieczarki pokroić w grubszą kostkę.

Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać wędlinę, pieczarki i razem smażyć około 5 minut aż składniki się zrumienią. Całość przełożyć do ugotowanej fasoli.

W rondelku rozgrzać masło, wlać przecier i koncentrat pomidorowy, dodać ostrą i słodką paprykę oraz majeranek. Całość dokładnie wymieszać, chwilę przesmażyć i wlać do fasoli.

Fasolę i pozostałe składniki dokładnie ze sobą wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Na samym końcu dodać posiekaną natkę z pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smaczne przepisy na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%