W eKuchni w czwartek Ewelina Pędzikowska serwuje obiady. - Moja propozycja najbardziej znanej potrawy z fasoli, której smak idealnie komponuje się pachnącym wędzonym boczkiem, prawdziwą wiejską kiełbasą, pieczarkami i bukietem aromatycznych przypraw - mówi kutnowska kulinarna blogerka.
Składniki:
Wykonanie:
Fasolę wypłukać w wodzie, a następnie zalać wodą i pozostawić na całą noc. Po tym czasie fasolę ugotować w tej samej wodzie (co się moczyła) aż do miękkości.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, a kiełbasę, boczek i pieczarki pokroić w grubszą kostkę.
Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać wędlinę, pieczarki i razem smażyć około 5 minut aż składniki się zrumienią. Całość przełożyć do ugotowanej fasoli.
W rondelku rozgrzać masło, wlać przecier i koncentrat pomidorowy, dodać ostrą i słodką paprykę oraz majeranek. Całość dokładnie wymieszać, chwilę przesmażyć i wlać do fasoli.
Fasolę i pozostałe składniki dokładnie ze sobą wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Na samym końcu dodać posiekaną natkę z pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smaczne przepisy na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz