Zamknij

Zupa z dyni z aromatycznym imbirem

06:36, 22.09.2020 O.R Aktualizacja: 16:42, 22.09.2020
Skomentuj

We wtorki i czwartki w naszej eKuchni rarytasy na obiad lub śniadanie. Poleca kutnowska kulinarna blogerka.

- Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci. Prosta, zdrowa, nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Delikatna jak aksamit, cudownie wygląda i obłędnie smakuje. Przypomina mi moje dzieciństwo i złotą polską jesień - mówi Ewelina Pędzikowska. - Zapraszam na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 800g dyni
  • 0,75l mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • cukier
  • 2cm imbiru

Zacierki:

  • 1 jajko
  • 100g mąki
  • 15ml wody
  • sól

Wykonanie:

1.Zacierki

Mąkę, jajko i wodę zagnieść na jednolite, twarde ciasto. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.

2. Dynię obrać, pozbawić pestek i oczyścić z włókien. Miąższ pokroić w kostkę i gotować w bardzo małej ilości osolonej wody przez około 20-25minut. Po tym czasie dodać starty imbir i zblendować do postaci gładkiego kremu.

3. Do gotującego mleka dodać przygotowany wcześniej krem z dyni oraz zacierki. Całość doprawić cukrem wedle uznania.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

KuchtaKuchta

0 0

Moja babcia też taką gotowała? PYCHA
Polecam również wariant dynia z wywarem + pestki słonecznika, dopracowane curry i grzanki z chlebka wieloziarnistego.
Uwielbiam sezon ma dynię ? 08:14, 22.09.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%