We wtorki i czwartki w naszej eKuchni rarytasy na obiad lub śniadanie. Poleca kutnowska kulinarna blogerka.
- Przepis pochodzi z zeszytu mojej babci. Prosta, zdrowa, nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych dodatków. Delikatna jak aksamit, cudownie wygląda i obłędnie smakuje. Przypomina mi moje dzieciństwo i złotą polską jesień - mówi Ewelina Pędzikowska. - Zapraszam na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Zacierki:
Wykonanie:
1.Zacierki
Mąkę, jajko i wodę zagnieść na jednolite, twarde ciasto. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
2. Dynię obrać, pozbawić pestek i oczyścić z włókien. Miąższ pokroić w kostkę i gotować w bardzo małej ilości osolonej wody przez około 20-25minut. Po tym czasie dodać starty imbir i zblendować do postaci gładkiego kremu.
3. Do gotującego mleka dodać przygotowany wcześniej krem z dyni oraz zacierki. Całość doprawić cukrem wedle uznania.
Kuchta08:14, 22.09.2020
0 0
Moja babcia też taką gotowała? PYCHA
Polecam również wariant dynia z wywarem + pestki słonecznika, dopracowane curry i grzanki z chlebka wieloziarnistego.
Uwielbiam sezon ma dynię ? 08:14, 22.09.2020