Zamknij

Domowe śliwkowe powidła z czekoladową nutą

05:05, 19.09.2020 O.R Aktualizacja: 05:05, 19.09.2020
Skomentuj

Słodka sobota z Eweliną Pędzikowską to tym razem lato zaklęte w słoiku, Tradycyjne domowe powidła z naturalnych, dojrzewających w słońcu soczystych śliwek z własnego ogródka, w połączeniu z odrobiną słodkiej i delikatnej czekolady świetnie sprawdzą się jako dodatek do śniadania, nadzienie do domowych wypieków czy naleśników.

Składniki:

  • 4kg śliwek węgierek
  • 800g cukru
  • 200g mlecznej czekolady
  • 10 łyżek kakao

Wykonanie:

Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. Następnie przełożyć do garnka o grubym dnie i smażyć na najmniejszym ogniu około 5-6 godzin, co jakiś czas mieszając.

Godzinę przed końcem smażenia dodać połamaną w kostkę czekoladę, cukier i kakao, całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze godzinę, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.

Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut od zagotowania.

Z porcji wychodzi około 10 słoików od dżemu.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%