Słodka sobota z Eweliną Pędzikowską to tym razem lato zaklęte w słoiku, Tradycyjne domowe powidła z naturalnych, dojrzewających w słońcu soczystych śliwek z własnego ogródka, w połączeniu z odrobiną słodkiej i delikatnej czekolady świetnie sprawdzą się jako dodatek do śniadania, nadzienie do domowych wypieków czy naleśników.
Składniki:
Wykonanie:
Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. Następnie przełożyć do garnka o grubym dnie i smażyć na najmniejszym ogniu około 5-6 godzin, co jakiś czas mieszając.
Godzinę przed końcem smażenia dodać połamaną w kostkę czekoladę, cukier i kakao, całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze godzinę, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.
Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut od zagotowania.
Z porcji wychodzi około 10 słoików od dżemu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz