Zamknij

Tartaletki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką

07:47, 12.09.2020 O.R Aktualizacja: 08:49, 14.09.2020
Skomentuj

Kruche tartaletki z warstwą świeżych, soczystych śliwek i chrupiącą kruszonką proponuje Ewelina Pędzikowska do niedzielnej kawy. Dziś pieczemy, jutro słodkie jemy!

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 280g mąki pszennej
  • 150g masła extra
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 85g cukru pudru

Kruszonka:

  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g masła ekstra

Wypełnienie tartaletek:

  • 800g śliwek węgierek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru brązowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania tartaletek
  • masło do wysmarowania foremek
  • bułka tarta do posypania foremek

Wykonanie:

Wypełnienie tartaletek:

Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić w ćwiartki, wymieszać z mąką ziemniaczaną i brązowym cukrem.

Kruszonka:

Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

Ciasto kruche:

Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczkąi zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek wysmarowane masłem i posypane bułką tartą o średnicy 9cm,. Tartaletki napełnić śliwkami i posypać kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Tartaletki ostudzić i posypać cukrem pudrem. Również można podawać na ciepło z gałką lodów. Z porcji wychodzi około 10 tartaletek.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%