Kruche tartaletki z warstwą świeżych, soczystych śliwek i chrupiącą kruszonką proponuje Ewelina Pędzikowska do niedzielnej kawy. Dziś pieczemy, jutro słodkie jemy!
Składniki:
Ciasto kruche:
Kruszonka:
Wypełnienie tartaletek:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Wypełnienie tartaletek:
Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić w ćwiartki, wymieszać z mąką ziemniaczaną i brązowym cukrem.
Kruszonka:
Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki ciasta przełożyć do dużej miski, posiekać siekaczkąi zagnieść na jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek wysmarowane masłem i posypane bułką tartą o średnicy 9cm,. Tartaletki napełnić śliwkami i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Tartaletki ostudzić i posypać cukrem pudrem. Również można podawać na ciepło z gałką lodów. Z porcji wychodzi około 10 tartaletek.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz