Zamknij

Pulpety w aromatycznym sosie dyniowym

08:11, 08.09.2020 Redaktor Aktualizacja: 15:51, 08.09.2020
Skomentuj

Mięsne kuleczki czyli popularne na naszych stołach, pachnące kolendrą soczyste pulpeciki otoczone wyrazistym, pikantnym dyniowym sosem z wyrazistą nutą curry to świetna propozycja rozgrzewającego, aromatycznego dania obiadowego. Poleca Ewelina Pędzikowska, http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Pulpety:

  • 200g mięsa z łopatki
  • 200g mięsa wołowego
  • 200g fileta z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • 1 łyżka kolendry w ziarnach
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 700ml bulionu drobiowego
  • mąka do obtoczenia kotlecików
  • sól
  • pieprz

 

Sos dyniowy:

  • 150g obranej dyni
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżeczki pasty curry Greek
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 50ml śmietany 30%
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Pulpety:

Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso z łopatki, wołowe, fileta i zeszkloną cebulę z czosnkiem zmielić maszynką do mielenia, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę z pietruszki, utartą w moździerzu kolendrę, słodką paprykę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka.

Sos dyniowy:

Bulion od gotowania pulpetów ponownie zagotować, dodać startą na tarce o dużych oczkach dynię, drobno posiekaną papryczkę chilli, pastę curry, przyprawę curry i kurkumę. Całość dokładnie wymieszać, ponownie zagotować i gotować na małym ogniu około 10 minut. Na końcu dodać zahartowaną śmietanę, zagotować, dodać drobno posiekany szczypiorek i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do gotowego sosu dyniowego z powrotem wrzucić pulpety i gotować na małym ogniu około 2-3 minuty.

Gotowe pulpeciki podawać z ryżem.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%