Mięsne kuleczki czyli popularne na naszych stołach, pachnące kolendrą soczyste pulpeciki otoczone wyrazistym, pikantnym dyniowym sosem z wyrazistą nutą curry to świetna propozycja rozgrzewającego, aromatycznego dania obiadowego. Poleca Ewelina Pędzikowska, http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Pulpety:
Sos dyniowy:
Wykonanie:
Pulpety:
Cebulę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Mięso z łopatki, wołowe, fileta i zeszkloną cebulę z czosnkiem zmielić maszynką do mielenia, dodać jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę z pietruszki, utartą w moździerzu kolendrę, słodką paprykę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10-15 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka.
Sos dyniowy:
Bulion od gotowania pulpetów ponownie zagotować, dodać startą na tarce o dużych oczkach dynię, drobno posiekaną papryczkę chilli, pastę curry, przyprawę curry i kurkumę. Całość dokładnie wymieszać, ponownie zagotować i gotować na małym ogniu około 10 minut. Na końcu dodać zahartowaną śmietanę, zagotować, dodać drobno posiekany szczypiorek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do gotowego sosu dyniowego z powrotem wrzucić pulpety i gotować na małym ogniu około 2-3 minuty.
Gotowe pulpeciki podawać z ryżem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz