Zamknij

Francuska karpatka z musem brzoskwiniowo-marchewkowym

08:48, 05.09.2020 O.R Aktualizacja: 09:03, 05.09.2020
Skomentuj

Na słodką sobotę w eKuchni Ewelina Pędzikowska proponuje klasyczną karpatkę z chrupiącego ciasta, z aksamitnym kremem, przekładana orzeźwiającym musem z brzoskwiń i marchewki.  To idealne ciasto na długie pogawędki przy filiżance kawki. W sam raz na spotkania z przyjaciółkami. Więcej przepisów na słodkie co nie co na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • cukier
  • olej do wysmarowania formy

Masa śmietanowa:

  • 800ml śmietany 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Mus brzoskwiniowo-marchewkowy:

  • 250ml soku z marchewki (około 4 marchewki)
  • 350g brzoskwiń z puszki
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

Każdy płat ciasta francuskiego przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, pod ciasto podłożyć w równych odległościach formy od babek aby powstały garby. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

Masa śmietanowa:

Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, pozostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać aby się rozpuściła. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.

Mus brzoskwiniowo-marchewkowy:

Marchew umyć, wycisnąć sok za pomocą sokowirówki. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Brzoskwinie pokroić w małą kostkę, przełożyć do rondelka, dodać sok z marchewki i zagotować. Następnie zmiksować blenderem do postaci musu, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia.

Składanie ciasta:

Jeden płat ciasta francuskiego przełożyć do formy, wyłożyć połowę masy śmietanowej, wylać tężejący mus brzoskwiniowo-marchewkowy i wstawić do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć resztę masy, przykryć drugim ciastem francuskim i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%