Na słodką sobotę w eKuchni Ewelina Pędzikowska proponuje klasyczną karpatkę z chrupiącego ciasta, z aksamitnym kremem, przekładana orzeźwiającym musem z brzoskwiń i marchewki. To idealne ciasto na długie pogawędki przy filiżance kawki. W sam raz na spotkania z przyjaciółkami. Więcej przepisów na słodkie co nie co na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Masa śmietanowa:
Mus brzoskwiniowo-marchewkowy:
Wykonanie:
Każdy płat ciasta francuskiego przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, pod ciasto podłożyć w równych odległościach formy od babek aby powstały garby. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
Masa śmietanowa:
Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, pozostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać aby się rozpuściła. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
Mus brzoskwiniowo-marchewkowy:
Marchew umyć, wycisnąć sok za pomocą sokowirówki. Żelatynę zalać 4 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Brzoskwinie pokroić w małą kostkę, przełożyć do rondelka, dodać sok z marchewki i zagotować. Następnie zmiksować blenderem do postaci musu, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia.
Składanie ciasta:
Jeden płat ciasta francuskiego przełożyć do formy, wyłożyć połowę masy śmietanowej, wylać tężejący mus brzoskwiniowo-marchewkowy i wstawić do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć resztę masy, przykryć drugim ciastem francuskim i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz