Klasyczne ucierane ciasto o smaku waniliowym połączone z lekko kwaskowymi, orzeźwiającymi porzeczkami i pokryte słodką, chrupiącą bezą to doskonały pomysł na słodki, sezonowy deser. Zamiast porzeczek można użyć również wiśni. Więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej szukajcie na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Wierzch:
Beza:
szczypta soli
Wykonanie:
Porzeczki umyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.
Beza:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, następnie dodać partiami cukier i ubijać aż masa bezowa będzie gęsta i błyszcząca, a cukier niewyczuwalny.
Ciasto:
Masło utrzeć z cukrami, dodać żółtka i utrzeć na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać przesianą i wymieszaną z proszkiemdo pieczenia mąkę, mleko i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać szpatułką aż masa będzie jednolita.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x24 cm wysmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą. Następnie rozłożyć porzeczki i na całości rozsmarować bezę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60 minut. Po około 25minutach ciasto nakryć folią, żeby beza za bardzo się nie spiekła. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz