Chrupiący złocisty kotlet z namoczonego wcześniej w mleku z dodatkiem cebuli schabu to obowiązkowa pozycja kuchni polskiej i klasyka, która z pewnością zadowoli męskie grono w naszych domach. Dobrze wysmażony, duży schabowy połączony z młodymi ziemniakami ze świeżym koperkiem oraz mizerią to sprawdzony przepis na sycący obiad.
Składniki:
Wykonanie:
Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem, przełożyć do miski, zalać mlekiem i dodać pokrojoną w piórka cebulę. Całość owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 3godziny.
Po tym czasie mięso dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
Jajka wybić do miski, rozkłócić widelcem dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wsypać mąkę, a do trzeciej bułkę tartą.
Następnie każdy kotlet schabowy obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz