Zamknij

Idealny kotlet schabowy czyli klasyka na talerzu

09:30, 28.07.2020 Redaktor Aktualizacja: 09:30, 28.07.2020
Skomentuj

Chrupiący złocisty kotlet z namoczonego wcześniej w mleku z dodatkiem cebuli schabu to obowiązkowa pozycja kuchni polskiej i klasyka, która z pewnością zadowoli męskie grono w naszych domach. Dobrze wysmażony, duży schabowy połączony z młodymi ziemniakami ze świeżym koperkiem oraz mizerią to sprawdzony przepis na sycący obiad.

Składniki:

  • 8 plastrów schabu wieprzowego
  • 4 cebule
  • 1 l mleka
  • sól
  • pieprz
  • smalec
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka

Wykonanie:

Każdy plaster schabu rozbić tłuczkiem, przełożyć do miski, zalać mlekiem i dodać pokrojoną w piórka cebulę. Całość owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 3godziny.

Po tym czasie mięso dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

Jajka wybić do miski, rozkłócić widelcem dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wsypać mąkę, a do trzeciej bułkę tartą.

Następnie każdy kotlet schabowy obtoczyć w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć z każdej strony na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%