Nieziemsko pachnące, delikatne i soczyste udka z mieszanką przypraw z całego świata, chrupiących polskich warzyw oraz ryżu z dodatkiem kulinarnego złota czyli szafranu to moja propozycja wywodzącej się z Walencji tradycyjnej hiszpańskiej potrawy.
Dania z wakacji serwuje dla Was Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
Pałki z kurczaka, umyć, oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie pałki podsmażyć z każdej strony na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na około 40 minut.
Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie według instrukcjina opakowaniu, a następnie ostudzić i obrać.
Na patelni na której smażył się kurczak przesmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek. Wsypać ryż, wlać 1/2 bulionu drobiowego, dodać nitki szafranu, przyprawę curry, kurkumę, ostrą i słodką paprykę. Całość dokładnie wymieszać i dusić kilka minut. Następnie wlać pozostałą ilość bulionu, dodać mini marchewki, zielony groszek i gotować do momentu al dente warzyw i ryżu. Po tym czasie dodać wcześniej ugotowany i obrany bób, całość dokładnie wymieszać i ułożyć upieczone pałki.
Gotowe danie przykryć pokrywką i zaparować około 5 minut aby całość nabrała aromatu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz