Zamknij

Drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką

10:01, 18.07.2020 O.R Aktualizacja: 10:03, 18.07.2020
Skomentuj

Mięciutkie, puszyste bułeczki z rabarbarem, waniliowym budyniem i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi.

Składniki:

Ciasto:

  • 600g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50g świeżych drożdży
  • 300ml mleka
  • 100g masła
  • 140g cukru
  • szczypta soli

Budyń:

  • 400ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko

Kruszonka:

  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 50g masła ekstra

Dodatkowo:

  • 400g rabarbaru
  • masło do wysmarowania blaszki
  • 1 jajko rozkłócone do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Łodygi rabarbaru umyć i pokroić w kostkę.

2. Budyń: Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń. Następnie dodać żółtko, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko, zagotować i gotować kilka minut. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia.

3. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

4. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.

5. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość 2-2,5cm. Następnie wyciąć koła, przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić zagłębienie i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

6. Po tym czasie podrośnięte bułeczki, wypełnić budyniem, rabarbarem, posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 - 20 minut.

7. Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%