Pachnący tymiankiem delikatny krem z bobu i króla warzyw naszego narodowego stołu - ziemniaka to świetna propozycja letniej zupy, która z pewności zadowoli fanów tego bogatego w białko sezonowego strączkowego warzywa.
Składniki:
Wykonanie:
Bób umyć i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie wystudzić i obrać.
Ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę.
Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem i szczypiorkiem. Wlać bulion, dodać ziemniaki i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać bób, tymianek, chwilę gotować i zmiksować blenderem do postaci kremu, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krem podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz