Zamknij

Sezonowy krem ziemniaczany z bobem

05:30, 07.07.2020 O.R Aktualizacja: 06:14, 07.07.2020
Skomentuj

Pachnący tymiankiem delikatny krem z bobu i króla warzyw naszego narodowego stołu - ziemniaka to świetna propozycja letniej zupy, która z pewności zadowoli fanów tego bogatego w białko sezonowego strączkowego warzywa.

Składniki:

  • 600g świeżego bobu ( może być mrożony )
  • 800g ziemniaków
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • masło

 

Wykonanie:

Bób umyć i ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie wystudzić i obrać.

Ziemniaki obrać i pokroić w grubszą kostkę.

Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem i szczypiorkiem. Wlać bulion, dodać ziemniaki i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać bób, tymianek, chwilę gotować i zmiksować blenderem do postaci kremu, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krem podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%