Zamknij

Dziewczyny i chłopaki do kuchni. Sobota łasucha

14:06, 04.07.2020 O.R Aktualizacja: 14:35, 05.07.2020
Skomentuj

Kefirowe ciasto z morelami i kukurydzianą kruszonką to szybka propozycja Eweliny Pędzikowskiej w sobotniej  słodkiej eKuchni.

- Domowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto na bazie kefiru, z dodatkiem dojrzewających w słońcu soczystych moreli, posypane chrupiącą kruszonką to świetna propozycja letniego deseru z sezonowymi owocami - mówi Ewelina.- Polecam przepisy z http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto:

  • 500g kefiru
  • 4 jajka
  • 130g masła extra
  • 200g cukru
  • 380g mąki pszennej
  • 100g mąki kukurydzianej
  • 5ml aromatu waniliowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka kukurydziana:

  • 75g mąki kukurydzianej
  • 30g cukru
  • 50g masła ekstra

Dodatkowo:

  • 600g moreli
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • mąka ziemniaczana
  • cukier puder do posypania
  • masło do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

Morele umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i posypać brązowym cukrem.

Kruszonka kukurydziana:

Masło, mąkę kukurydzianą i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

Ciasto:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać kefir, rozpuszczone masło, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do formy o wymiarach 24cmx24cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać mąką ziemniaczaną, ułożyć połówki moreli i posypać kukurydzianą kruszonką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut. Po tym czasie wystudzić i posypać cukrem pudrem.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%