Kefirowe ciasto z morelami i kukurydzianą kruszonką to szybka propozycja Eweliny Pędzikowskiej w sobotniej słodkiej eKuchni.
- Domowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu puszyste ciasto na bazie kefiru, z dodatkiem dojrzewających w słońcu soczystych moreli, posypane chrupiącą kruszonką to świetna propozycja letniego deseru z sezonowymi owocami - mówi Ewelina.- Polecam przepisy z http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Kruszonka kukurydziana:
Dodatkowo:
Wykonanie:
Morele umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i posypać brązowym cukrem.
Kruszonka kukurydziana:
Masło, mąkę kukurydzianą i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać kefir, rozpuszczone masło, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy i całość dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do formy o wymiarach 24cmx24cm wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać mąką ziemniaczaną, ułożyć połówki moreli i posypać kukurydzianą kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut. Po tym czasie wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz