Zamknij

Tartaletki z czerwoną porzeczką pod kokosową kruszonką

09:23, 27.06.2020 Redaktor Aktualizacja: 09:24, 27.06.2020
Skomentuj

Słodka sobota zaczęła się piękną pogodą. Zajrzyjmy więc do eKuchni tylko na chwilę i przygotujmy pyszne tartaletki ze świeżymi, orzeźwiającymi i kwaskowymi porzeczkami oraz chrupiącą kokosową kruszonką są doskonałym pomysłem na lekki deser w gorące letnie dni.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 130g masła ekstra
  • 1/2 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka

 

Kruszonka kokosowa:

  • 100g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 70g masła ekstra
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Pianka:

  • 4 białka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu winnego

 

  • 500g czerwonej porzeczki
  • 4 łyżki cukru
  • bułka tarta
  • masło do wysmarowania formy

 

Wykonanie:

1. Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać.

2. Kruszonka kokosowa:

Masło, mąkę, wiórki kokosowe i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.

4. Pianka:

Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i ponownie ubić na sztywno, pod koniec dodać ocet i dokładnie wymieszać.

5. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki, ubite białka i posypać kokosową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Z porcji wychodzi około 15-16 tartaletek.

Więcej słodkich przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

 

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%