Krokiety ze słodkimi, dojrzewającymi w słońcu, świeżymi truskawkami połączonymi z nutą kokosa i otulone chrupiącymi płatkami są doskonałą propozycją lekkiego obiadu z owocami. - Dziś gotujemy dla naszych Mam, a ponieważ jest sezon na truskawki, słodki obiadek w tym szczególnym dniu. Wszystkim Mamom, Czytelniczkom eKutno.pl i mojego bloga życzę dużo zdrowia i uśmiechu każdego dnia - mówi Ewelina Pędzikowska, kulinarna blogerka z Kutna.
Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Panierka:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zmiksować mikserem. Z gotowego ciasta usmażyć na suchej, rozgrzanej patelni naleśniki.
2. Nadzienie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze plasterki i zasypać brązowym cukrem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać.
3. Panierka:
Płatki kukurydziane skruszyć, dodać bułkę tartą, wiórki i dokładnie wymieszać.
4. Na każdy naleśnik nałożyć nadzienie, zwinąć i złożyć formując krokiet. Następnie krokiety zanurzyć w rozkłóconym jajku, panierce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
5. Gotowe krokiety podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz