Zamknij

Sezon na truskawki. W ekuchni Ewelina gotuje dziś dla Mam

12:27, 26.05.2020 O.R Aktualizacja: 08:42, 27.05.2020
Skomentuj

Krokiety ze słodkimi, dojrzewającymi w słońcu, świeżymi truskawkami połączonymi z nutą kokosa i otulone chrupiącymi płatkami są doskonałą propozycją lekkiego obiadu z owocami. - Dziś gotujemy dla naszych Mam, a ponieważ jest sezon na truskawki, słodki obiadek w tym szczególnym dniu. Wszystkim Mamom, Czytelniczkom eKutno.pl i mojego bloga życzę dużo zdrowia i uśmiechu każdego dnia - mówi Ewelina Pędzikowska, kulinarna blogerka z Kutna.

Składniki:

Ciasto:

  • 500ml mleka
  • 160g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 300g świeżych truskawek
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Panierka:

  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania krokietów

 

Wykonanie:

1. Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zmiksować mikserem. Z gotowego ciasta usmażyć na suchej, rozgrzanej patelni naleśniki.

2. Nadzienie:

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze plasterki i zasypać brązowym cukrem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie wymieszać.

3. Panierka:

Płatki kukurydziane skruszyć, dodać bułkę tartą, wiórki i dokładnie wymieszać.

4. Na każdy naleśnik nałożyć nadzienie, zwinąć i złożyć formując krokiet. Następnie krokiety zanurzyć w rozkłóconym jajku, panierce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

5. Gotowe krokiety podawać na ciepło posypane cukrem pudrem.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%