Zamknij

Już są! Serowy torcik charlotte z truskawkami

12:12, 16.05.2020 O.R Aktualizacja: 12:37, 16.05.2020
Skomentuj

Rewelacyjny torcik serowy na bazie twarogu, świeżych truskawek i biszkoptów. Sernik bez pieczenia jest szybki w przygotowaniu, efektownie wygląda i świetnie smakuje w towarzystwie małej czarnej w gronie najbliższych.

Składniki:

Warstwa serowa:

  • 650g twarogu sernikowego z mascarpone
  • 400g śmietany 30%
  • 6 łyżek cukru
  • 100ml mleka
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Warstwa serowo - truskawkowa:

  • 300g twarogu sernikowego z mascarpone
  • 600g świeżych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100ml wody
  • 3 łyżeczek żelatyny
  • 100g śmietany 30%

Mus truskawkowy:

  • 300g świeżych truskawek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 12-14 sztuk okrągłych biszkoptów
  • 120g podłużnych biszkoptów
  • 200g świeżych truskawek
  • bita śmietana

 

Wykonanie:

1. Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć okrągłymi biszkoptami, a dookoła obłożyć podłużnymi biszkoptami.

2. Warstwa serowa:

Żelatynę zalać połową ilości mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować mikserem, dodać cukier, aromat waniliowy, ubitą na sztywno śmietanę i żelatynę wymieszaną z mlekiem, całość energicznie i dokładnie wymieszać. Gotową masę serową wyłożyć na okrągłe biszkopty i wstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Warstwa serowo - truskawkowa:

Żelatynę zalać połową ilości wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość wody, dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Truskawki zmiksować na purée, dodać cukier, zagotować, wsypać sypką galaretkę i napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie twaróg zmiksować mikserem, dodać ubitą na sztywno śmietanę, tężejące, zmiksowane truskawki i całość dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy na masę serową i wstawić do lodówki na około 35-45 minut.

4. Mus truskawkowy:

Żelatynę zalać wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Truskawki zmiksować na purée, dodać cukier i zagotować. Następnie dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wylać na masę serowo - truskawkową i wstawić do lodówki na około 50-60 minut.

5. Gotowy torcik udekorować bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%