Rewelacyjny torcik serowy na bazie twarogu, świeżych truskawek i biszkoptów. Sernik bez pieczenia jest szybki w przygotowaniu, efektownie wygląda i świetnie smakuje w towarzystwie małej czarnej w gronie najbliższych.
Składniki:
Warstwa serowa:
Warstwa serowo - truskawkowa:
Mus truskawkowy:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Dno tortownicy o średnicy 23cm wyłożyć okrągłymi biszkoptami, a dookoła obłożyć podłużnymi biszkoptami.
2. Warstwa serowa:
Żelatynę zalać połową ilości mleka i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość mleka, dodać napęczniałą żelatynę, całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Twaróg zmiksować mikserem, dodać cukier, aromat waniliowy, ubitą na sztywno śmietanę i żelatynę wymieszaną z mlekiem, całość energicznie i dokładnie wymieszać. Gotową masę serową wyłożyć na okrągłe biszkopty i wstawić do lodówki na około 30 minut.
3. Warstwa serowo - truskawkowa:
Żelatynę zalać połową ilości wody i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać pozostałą ilość wody, dodać napęczniałą żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Truskawki zmiksować na purée, dodać cukier, zagotować, wsypać sypką galaretkę i napęczniałą żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie twaróg zmiksować mikserem, dodać ubitą na sztywno śmietanę, tężejące, zmiksowane truskawki i całość dokładnie wymieszać. Wylać do tortownicy na masę serową i wstawić do lodówki na około 35-45 minut.
4. Mus truskawkowy:
Żelatynę zalać wodą, wymieszać i pozostawić do napęcznienia. Truskawki zmiksować na purée, dodać cukier i zagotować. Następnie dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wylać na masę serowo - truskawkową i wstawić do lodówki na około 50-60 minut.
5. Gotowy torcik udekorować bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz