Zamknij

W sobotę pieczemy w eKuchni. Dziś paluchy zakręcone bazylią

10:53, 09.05.2020 O.R Aktualizacja: 11:12, 10.05.2020
Skomentuj

Soboty w eKuchni kojarzą się ze słodyczą tym razem Ewelina Pędzikowska, kutnowska, kulinarna blogerka proponuje doskonale wypieczone, zrumienione paluchy nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze świeżej pachnącej bazylii, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków. Tym razem pieczemy na słono. A paluchy to ciekawa propozycja łatwej w przygotowaniu przystawki na majówkowe klimaty.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 300ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Pesto:

  • 40g świeżej bazylii
  • 60g orzeszków ziemnych
  • 1 ząbek czosnku
  • 60ml oliwy z oliwek
  • 10ml soku z cytryny
  • 30g żółtego sera
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Drożdże wkruszyć do wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę, sól i cukier przełożyć do miski, wymieszać, dodać oliwę z oliwek, wodę
z drożdżami i całość dokładnie wyrobić rękoma aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pesto:

Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować do postaci pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto podzielić na 4 części, każdą z części rozwałkować na kształt prostokąta i pociąć na paski o grubości 3cm.(długość dowolna). Paski ciasta posmarować przygotowanym pesto i każdy pasek złożyć na pół, a następnie złapać rękoma za dwa końce i skręcić w spiralkę, ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 25min.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%