Soboty w eKuchni kojarzą się ze słodyczą tym razem Ewelina Pędzikowska, kutnowska, kulinarna blogerka proponuje doskonale wypieczone, zrumienione paluchy nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze świeżej pachnącej bazylii, wyrazistego czosnku i chrupiących orzeszków. Tym razem pieczemy na słono. A paluchy to ciekawa propozycja łatwej w przygotowaniu przystawki na majówkowe klimaty.
Składniki:
Ciasto:
Pesto:
Wykonanie:
Drożdże wkruszyć do wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. Mąkę, sól i cukier przełożyć do miski, wymieszać, dodać oliwę z oliwek, wodę
z drożdżami i całość dokładnie wyrobić rękoma aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Posypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pesto:
Wszystkie składniki przełożyć do blendera i zmiksować do postaci pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą z części rozwałkować na kształt prostokąta i pociąć na paski o grubości 3cm.(długość dowolna). Paski ciasta posmarować przygotowanym pesto i każdy pasek złożyć na pół, a następnie złapać rękoma za dwa końce i skręcić w spiralkę, ułożyć na blaszce wysmarowanej oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 25min.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz