Zamknij

Kotleciki mielone z fasolką szparagową

06:44, 30.04.2020 O.R Aktualizacja: 22:04, 30.04.2020
Skomentuj

Aromatyczne mięsne kotleciki z ukrytą fasolką szparagową to świetny pomysł na przemycenie najmłodszym bogactwa witamin zawartych w fasolce i ciekawa propozycja przygotowania kotlecików z warzywami.

Składniki:

  • 300g fileta z kurczaka
  • 400g mięsa z szynki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bułka kajzerka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 40 strączków żółtej fasoli szparagowej
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików

Wykonanie:

1. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować do miękkości, po tym czasie odcedzić.

2. Filet, szynkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, zioła prowansalskie i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Z gotowej masy mięsnej formować podłużne kotleciki wkładając do środka po 5 strączków fasolki.

4. Kotleciki lekko obtoczyć w bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%