Zamknij

Słodka sobota w eKuchni. Domowe drożdżówki cioci Eweliny

13:59, 25.04.2020 O.R Aktualizacja: 13:59, 25.04.2020
Skomentuj

Mięciutkie, puszyste bułeczki z owocami (malinami, wiśniami, jabłkami) i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser na nadchodzącą Majówkę-Domówkę. Poleca ciocia Ewelina, więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto:

  • 260g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 60g cukru
  • 100ml letniego mleka
  • 50g masła
  • 30g świeżych drożdży

Dodatkowo:

  • 300g świeżych malin
  • 1 jajko do posmarowania bułek

Kruszonka:

  • 60g mąki pszennej
  • 30g cukru
  • 40g masła ekstra

 

Wykonanie:

1. Ciasto:

Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, resztę cukru i mleka. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2. Kruszonka:

Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części, uformować z nich kule, ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć. W każdą bułeczkę wcisnąć po kilka malin i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 20-25 minut, następnie wystudzić.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%