Zamknij

Risotto z bobem i kurczakiem

08:42, 23.04.2020 Redaktor Aktualizacja: 08:50, 23.04.2020
Skomentuj

Jedna z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z północnej Italii. Moja wersja to ryż arborio pachnący cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżego bobu, aromatycznych, soczystych kawałków kurczaka. Całość posypana posiekaną natką z pietruszki smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad.

Przepisów Eweliny Pędzikowskiej szukajcie na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 180g ryżu arborio
  • 350g fileta z kurczaka
  • 500g bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe cebule
  • 500ml bulionu drobiowego
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem. Odstawić na 20minut.

2. Bób ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić i obrać.

3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie dodać ryż i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Cały czas partiami podlewać bulionem aż do momentu gdy ryż stanie się miękki. Następnie dodać filet z kurczaka, masło i smażyć aż mięso będzie dobre. Na koniec dodać bób, połowę posiekanej natki z pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem i chwilę jeszcze smażyć.

4. Risotto przed podanie posypać natką z pietruszki.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%