Jedna z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z północnej Italii. Moja wersja to ryż arborio pachnący cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżego bobu, aromatycznych, soczystych kawałków kurczaka. Całość posypana posiekaną natką z pietruszki smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad.
Przepisów Eweliny Pędzikowskiej szukajcie na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
1. Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem. Odstawić na 20minut.
2. Bób ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić i obrać.
3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie dodać ryż i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Cały czas partiami podlewać bulionem aż do momentu gdy ryż stanie się miękki. Następnie dodać filet z kurczaka, masło i smażyć aż mięso będzie dobre. Na koniec dodać bób, połowę posiekanej natki z pietruszki, doprawić do smaku solą, pieprzem i chwilę jeszcze smażyć.
4. Risotto przed podanie posypać natką z pietruszki.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz