Zamknij

Pomarańczowy mazurek z czekoladą

07:39, 07.04.2020 Redaktor Aktualizacja: 20:04, 07.04.2020
Skomentuj

Tradycyjne świąteczne kruche ciasto z mocno czekoladową polewą i orzeźwiającą konfiturą z pomarańczy to świetna propozycja słodkiego Wielkanocnego deseru.

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła ekstra
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania formy

 

Wypełnienie mazurka:

  • 200g konfitury z pomarańczy
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 100g mlecznej czekolady
  • 90ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła

Dekoracja:

płatki migdałowe

czekoladowe jajka

Wykonanie:

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyłożyć dno formy u mnie o kształcie jaja, wysmarowanej masłem. Z pozostałej części ciasta uformować dekoracyjny brzeg w postaci małych kuleczek ułożonych obok siebie. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 25-30 minut.

Konfiturę z pomarańczy przełożyć do rondelka, podgrzać aż do zagotowania, chwilę gotować, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie gorącą wylać na spód mazurka i pozostawić do wystudzenia.

Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia, dodać połamaną na kostki czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie zmiksować blenderem, dodać masło, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Następnie wylać na konfiturę pomarańczową i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wierzch mazurka udekorować, płatkami migdałowymi, ciastkami w kształcie zająca i czekoladowymi jajkami.

 

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

SabinaSabina

0 0

Pięknie wygląda 10:13, 08.04.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%