Zamknij

Tradycyjny barszcz podawany na świątecznym stole

06:42, 25.03.2021 O.R Aktualizacja: 06:44, 25.03.2021
Skomentuj

Za tydzień Wielki Czwartek, eKuchnia  już gotowa na Wielkanoc. Przepisy wybrane i listy zakupów przygotowane. Ewelina Pędzikowska kulinarna blogerka z Kutna proponuje dziś Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i białą kiełbasą.

- Moja wersja tradycyjnego barszczu podawana na naszym świątecznym stole podczas Wielkanocnego śniadania. Mocna rozgrzewająca, wyraziście chrzanowa, pachnąca wędzonką i opalaną cebulką zupa z dodatkiem białej kiełbasy własnej roboty smakuje rewelacyjnie i szybko znika z talerzy - mówi Ewelina. - Więcej świątecznych przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 500g wędzonego boczku
  • 5 cebul
  • 4 liście laurowe
  • 500ml żuru z butelki (zakwas)
  • 120g chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • 100ml śmietany 18%
  • 4-5 ziemniaków
  • 4 jajka
  • 3 białe surowe kiełbasy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Wykonanie

Białą kiełbasę sparzyć w 1litrze wrzątku. Następnie wyjąć kiełbasę, ponacinać z obu stron w poprzek i posypać majerankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, posypać jedną posiekaną cebulą i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut.

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka pokroić w kostkę. Żółtka rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Do wywaru po kiełbasie, dolać 1litr wody, dodać pokrojony na plastry boczek, rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe i 2 łyżeczki majeranku. Całość gotować kilka minut, dodać 2 opalone na gazie cebule i gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyjąć z garnka boczek i cebulę, a wrzucić do wywaru obrane pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Boczek wyciągnięty z wywaru pokroić w małą kostkę. Dwie cebule drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać boczek, całość chwilę smażyć i dodać do wywaru z ziemniakami. Gdy ziemniaki są już ugotowane, wlać zakwas, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i pokrojone białka. Na samym końcu dodać chrzan, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Biały barszcz chrzanowy podawać z upieczoną kiełbaską.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%