- Calzone to pizza o kształcie pieroga, cienkie ciasto z pachnącym farszem na bazie szpinaku, warzyw, wędzonej kiełbasy i wyrazistej czerwonej cebuli, które idealnie ze sobą współgrają. Jest to mój na uwielbiany przez nas placek z rodem ze słonecznej Italii - mówi Ewelina Pędzikowska, kutnowska kulinarna blogerka. - Spróbujcie w sam raz na czas kwarantanny po wielkich zakupach na zapas.
Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Wykonanie:
1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, połowę ilości wody i dokładnie wymieszać. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, wyrośnięte drożdże i pozostałą ilość ciepłej wody. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2. Farsz:
Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy, a żółty ser zetrzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodać szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Po tym czasie dodać kiełbasę, kukurydzę, groszek, paprykę, połowę ilości żółtego sera i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdy kawałek uformować na kształt okrągłego placka. Na każdym placku na połowie jego części ułożyć farsz, posypać żółtym serem, zgiąć w połowie, uformować pieroga i dokładnie zlepić końce ciasta.
4. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi posmarować rozkłóconym białkiem wymieszanym z ketchupem, posypać ziołami i pozostawić na około 30 minut do lekkiego wyrośnięcia.
5. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15-20minut.
6. Gotowe calzone podawać z różnego rodzaju sosami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz