Zamknij

W poniedziałek Światowy Dzień Muffinka. Słodka eKuchnia przygotowana!

06:11, 28.03.2020 O.R Aktualizacja: 09:04, 30.03.2020
Skomentuj

Marchewkowe muffinki to łatwe w przygotowaniu pachnące cynamonem i skórką pomarańczową marchewkowe babeczki. Ewelina Pędzikowska zachęca do wykorzystania przepisu. Na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com znajdziecie jeszcze muffinki czapki Mikołaja i muffinki zakręcone nutą miodu i cynamonu.

Składniki:

130g masła

250g mąki pszennej

150g cukru

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżeczki cynamonu

200g marchewki (waga po obraniu)

 

Lukier:

  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej

 

Wykonanie:

1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.

2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku.

3. Jajka lekko ubić mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, marchew i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wszystko wymieszać szpatułką.

4. Ciasto marchewkowe przełożyć do formy mufinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokość 3/4 foremki.

5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30-35 minut.

6. Lukier Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny, do konsystencji gładkiego lukru.

7. Wystudzone muffinki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%