Marchewkowe muffinki to łatwe w przygotowaniu pachnące cynamonem i skórką pomarańczową marchewkowe babeczki. Ewelina Pędzikowska zachęca do wykorzystania przepisu. Na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com znajdziecie jeszcze muffinki czapki Mikołaja i muffinki zakręcone nutą miodu i cynamonu.
Składniki:
130g masła
250g mąki pszennej
150g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
200g marchewki (waga po obraniu)
Lukier:
Wykonanie:
1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku.
3. Jajka lekko ubić mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, marchew i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wszystko wymieszać szpatułką.
4. Ciasto marchewkowe przełożyć do formy mufinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokość 3/4 foremki.
5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30-35 minut.
6. Lukier Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny, do konsystencji gładkiego lukru.
7. Wystudzone muffinki posmarować lukrem i posypać skórką pomarańczową.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz