Zamknij

Śmietanowo - czosnkowy kurczak z kokardkami w towarzystwie szpinaku

05:51, 19.03.2020 O.R Aktualizacja: 17:01, 19.03.2020
Skomentuj

Soczyste, miękkie kawałki kurczaka marynowane w tymianku, podane z pełnoziarnistym makaronem, pieczarkami, czerwoną papryką i świeżym szpinakiem, a do tego sos z czosnkowym akcentem i chrupiący wędzony boczek to świetny pomysł na aromatyczny, pełnowartościowy obiad. Ewelina Pędzikowska poleca dania na czas zarazy.

Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 300g fileta z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • 1 spora garść świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 200g śmietany 30%
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 300g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 150 świeżego szpinaku
  • 150g pełnoziarnistego makaronu kokardki
  • 50g żółtego sera
  • 4 łyżki białego półwytrawnego wina
  • masło

 

Wykonanie:

Fileta z kurczaka, umyć, wysuszyć, pokroić w na mniejsze kawałki lekko na skos. Następnie przełożyć do naczynia, dodać oliwę z oliwek, posiekany świeży tymianek, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60minut, a po tym czasie usmażyć na oliwie.

Pieczarki oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle z dodatkiem soli oraz pieprzu okresowo mieszając.

Paprykę pokroić w ukośne paseczki, szpinak umyć i osuszyć, a ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.

Wędzone plastry boczku ułożyć na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu, usmażyć na każdej stronie aż się zrumieni, przełożyć na papier, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i pokroić w paseczki.

W rondelku zagotować śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Do głębokiej patelni przełożyć podsmażone pieczarki, pokrojoną paprykę, dodać niewielką ilość oliwy z oliwek, całość smażyć 2 minuty,
a następnie wlać wino i całość dusić około 2-3 minuty. Po tym czasie dodać liście szpinaku, dodać szczyptę soli i smażyć cały czas mieszając do momentu aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać kawałki kurczaka, wlać śmietanę z czosnkiem, całość dokładnie wymieszać i wszystko gotować okresowo mieszając aż do zredukowania sosu. Na koniec dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać.

Wyłożyć na talerze, posypać paseczkami boczku i startym żółtym serem.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%