Soczyste, miękkie kawałki kurczaka marynowane w tymianku, podane z pełnoziarnistym makaronem, pieczarkami, czerwoną papryką i świeżym szpinakiem, a do tego sos z czosnkowym akcentem i chrupiący wędzony boczek to świetny pomysł na aromatyczny, pełnowartościowy obiad. Ewelina Pędzikowska poleca dania na czas zarazy.
Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Wykonanie:
Fileta z kurczaka, umyć, wysuszyć, pokroić w na mniejsze kawałki lekko na skos. Następnie przełożyć do naczynia, dodać oliwę z oliwek, posiekany świeży tymianek, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60minut, a po tym czasie usmażyć na oliwie.
Pieczarki oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle z dodatkiem soli oraz pieprzu okresowo mieszając.
Paprykę pokroić w ukośne paseczki, szpinak umyć i osuszyć, a ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Wędzone plastry boczku ułożyć na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu, usmażyć na każdej stronie aż się zrumieni, przełożyć na papier, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i pokroić w paseczki.
W rondelku zagotować śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Do głębokiej patelni przełożyć podsmażone pieczarki, pokrojoną paprykę, dodać niewielką ilość oliwy z oliwek, całość smażyć 2 minuty,
a następnie wlać wino i całość dusić około 2-3 minuty. Po tym czasie dodać liście szpinaku, dodać szczyptę soli i smażyć cały czas mieszając do momentu aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać kawałki kurczaka, wlać śmietanę z czosnkiem, całość dokładnie wymieszać i wszystko gotować okresowo mieszając aż do zredukowania sosu. Na koniec dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na talerze, posypać paseczkami boczku i startym żółtym serem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz