Lekkie ciasto na bazie biszkoptu z przyprawami korzennymi, lekko kwaskowej konfitury z czarnej porzeczki i masy śmietanowej to ciekawa propozycja do nie tylko świątecznej kawki w gronie najbliższych. Więcej przepisów http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Biszkopt piernikowy:
Masa śmietanowa:
Polewa:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Biszkopt piernikowy:
Białka ubić na sztywno, dodać kolejno po łyżce cukru i dalej ubijać aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Następnie dodać żółtka, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika, cynamonem, i kakao. Całość dokładnie wymieszać, wlać do formy o wymiarach 30cm x 38cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 12 minut. Po tym czasie jeszcze ciepły biszkopt, krótszym bokiem wyłożyć na lekko oprószoną cukrem pudrem ściereczkę i zwinąć w rulon.
2. Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno. W misce zmiksować ser z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietanę i całość dokładnie wymieszać szpatułką (3 łyżki zostawić na dekorację).
3. Po tym czasie rozwinąć biszkopt, posmarować konfiturą porzeczkową, posmarować masą śmietanową i delikatnie zwinąć w roladę. Gotową roladę wstawić do lodówki na około 60 minut.
4. Polewa:
Czekoladę połamać w kostki, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietanę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
5. Gotową polewą polać roladę i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie udekorować bitą śmietaną, kolorowymi perełkami i piernikami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz