Zamknij

Sałatka z kaszą pęczak, kabanosami, warzywami i sosem francuskim

09:01, 05.03.2020 O.R Aktualizacja: 15:04, 05.03.2020
Skomentuj

Szybka w przygotowaniu, niezwykle aromatyczna sałatka na bazie zdrowej kaszy, pachnących wędzonką kabanosów, suszonych pomidorów i oliwek oraz zielonej natki idealnie komponuje się z lekko ostrym musztardowym sosem. Świetnie sprawdzi się podczas kolacji w Dniu Kobiet, jak i w postaci drugiego śniadania. Więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 200g kaszy pęczak
  • 100g sera solankowego
  • 175g kabanosów drobiowych
  • 12 sztuk suszonych pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 20 czarnych oliwek bez pestek

Sos:

  • 100ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 2,5 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • świeżo zmielony pieprz

 

Wykonanie:

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na połówki, a ser pokroić w kostkę.

Kabanosy pokroić na kawałki o długości około 2cm, suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w paseczki, a czerwoną fasolę odsączyć z zalewy.

Paprykę pokroić w dowolne cienkie paseczki, a natkę z pietruszki posiekać.

Sos:

Wszystkie składniki sosu przełożyć do słoika, dobrze zakręcić i energicznie potrząsnąć kilka razy żeby elementy sosu dobrze się wymieszały.

Wszystkie składniki sałatki za wyjątkiem oliwek i sera przełożyć do miski, dodać przygotowany sos i wszystko dokładnie wymieszać.

Sałatkę przełożyć do salaterki, na wierzchu posypać połówkami oliwek i kostkami sera, a następnie wstawić do lodówki.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%