Zamknij

Sałatka z tuńczykiem, komosą ryżową i orzeźwiającymi owocami

07:46, 03.03.2020 Redaktor Aktualizacja: 08:28, 03.03.2020
Skomentuj

Delikatna sałatka z tuńczykiem, wyrazistą w smaku rukolą, komosą ryżową, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa.

Składniki:

  • 150g komosy ryżowej quinoa
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 60g rukoli
  • 1 granat
  • 2 pomarańcze
  • sól
  • pieprz

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka miodu

Wykonanie:

Komosę ryżową, wypłukać pod wodą i ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Tuńczyka odsączyć z zalewy.

Rukolę umyć i osuszyć.

Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować, pozbawić błon, a granat wyłuskać z ziarenek.

Dressing:

Sok z limonki dokładnie wymieszać z miodem i oliwą.

Na talerzu rozłożyć rukolę, komosę ryżową, kawałki tuńczyka, plastry pomarańczy i posypać ziarenkami granatu. Na końcu polać słodko-kwaśnym dressingiem.

Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%