Zamknij

Pierogi z zielonym groszkiem i ziołami

14:37, 27.02.2020 Redaktor Aktualizacja: 09:34, 28.02.2020
Skomentuj

Domowe pierogi nadziane zielonym farszem na bazie groszku, pachnącej bazylii, natki z pietruszki, chrupiących migdałów i wyrazistego czosnku, okraszone aromatyczną cebulką połączoną z polską kiełbaską to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Magia smaku pierogów sprawia, że szybko znikają z talerzy domowników.

Więcej przepisów Eweliny Pędzikowskiej na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki
  • 1 łyżka oleju
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

 

Farsz:

  • 270g zielonego groszku
  • 15g liści bazylii
  • 35g natki z pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 75ml oliwy z oliwek
  • 15ml soku z limonki
  • 50g migdałów
  • 50g parmezanu
  • sól
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 250g kiełbasy

 

Wykonanie:

Farsz:

Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku. Liście natki z pietruszki, bazylii, obrany czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki, migdały i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto. Dodać ugotowany zielony groszek i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.

Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty
o grubości około 3mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć koła, nałożyć farsz i zlepić pierogi.

Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.

Kiełbasę pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać.

Na rozgrzanym maśle przesmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie dodać kiełbasę, całość chwilę smażyć, lekko oprószyć solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

Gotowe pierogi podawać okraszone przesmażoną kiełbaską z cebulą i czosnkiem.

 

 

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

AgniAgni

0 0

Cześć) Nazywam się Agnieszka, mam 23 lata) Chcę znaleźć mężczyznę do intymnych spotkań i komunikacji. Z przyjemnością odpowiem wszystkim, napisz do mnie na stronie randkowej, oto moja strona -- http://loveto.one/agnieszka96
22:55, 29.02.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%