Kruche tartaletki z dużą ilością słodkiego kajmaku, polane mleczną czekoladą i posypane chrupiącymi, prażonymi orzeszkami to świetna propozycja niedzielnego deseru o smaku słynnego batonika.
Składniki:
Ciasto kruche:
400g masy krówkowej kajmak
140g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 36%
180g orzechów ziemnych
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
15-20 minut.
Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć masę krówkową, polać czekoladową polewą i posypać orzechami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz