Jedna z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z północnej Italii. - Moja wersja to ryż arborio pachnący cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżych warzyw, aromatycznych, soczystych kawałków indyka. Całość smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad w środku tygodnia - mówi Ewelina Pędzikowska.
Składniki:
Wykonanie:
Filet z indyka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać posiekany świeży tymianek, oprószyć przyprawą do dań z drobiu, kurkumą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie usmażyć na maśle.
Cukinię i papryki umyć, z papryk usunąć gniazda nasienne i wraz z cukinią pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła, dodać ryż i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Podlać białym winem i smażyć aż wino całkowicie odparuje. Następnie cały czas podlewać bulionem drobiowym aż do momentu gdy ryż stanie się al dente. Następnie dodać papryki, cukinię i smażyć aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać kukurydzę, filet, doprawić do smaku solą, pieprzem i chwilę jeszcze smażyć.
Risotto przed podanie posypać posiekanym tymiankiem.
Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz