Zamknij

Risotto z indykiem i kolorowymi warzywami

08:41, 05.02.2020 Redaktor Aktualizacja: 19:05, 06.02.2020
Skomentuj

Jedna z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z północnej Italii. - Moja wersja to ryż arborio pachnący cebulą i wyrazistym czosnkiem, z dodatkiem świeżych warzyw, aromatycznych, soczystych kawałków indyka. Całość smakuje rewelacyjnie i jest doskonałym pomysłem na sycący, pełnowartościowy obiad w środku tygodnia - mówi Ewelina Pędzikowska.

Składniki:

  • 200g ryżu arborio
  • 600g fileta z indyka
  • 1l bulionu drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100ml białego wytrawnego wina
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka przyprawy do dań z drobiu
  • 4 łyżki masła
  • 1 garść świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Filet z indyka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać posiekany świeży tymianek, oprószyć przyprawą do dań z drobiu, kurkumą, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie usmażyć na maśle.

Cukinię i papryki umyć, z papryk usunąć gniazda nasienne i wraz z cukinią pokroić w kostkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego masła, dodać ryż i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Podlać białym winem i smażyć aż wino całkowicie odparuje. Następnie cały czas podlewać bulionem drobiowym aż do momentu gdy ryż stanie się al dente. Następnie dodać papryki, cukinię i smażyć aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać kukurydzę, filet, doprawić do smaku solą, pieprzem i chwilę jeszcze smażyć.

Risotto przed podanie posypać posiekanym tymiankiem.

Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%