Zamknij

Kulinarna podróż na Węgry. Marhapörkölt na niedzielny obiad

09:49, 02.02.2020 Redaktor Aktualizacja: 08:45, 03.02.2020
Skomentuj

- Moja wersja węgierskiego dania narodowego na bazie wołowiny, kolorowych papryk, polskich warzyw i aromatycznych przypraw to obowiązkowa pozycja na sycące, rozgrzewające danie jednogarnkowe - mówi Ewelina Pędzikowska.

Propozycje na obiady na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 500g mięsa wołowego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1/2 papryczkę chilli
  • 2 marchewki
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 250g passaty pomidorowej
  • 750ml bulionu wołowego
  • 4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • mąka

 

Wykonanie:

Mięso wołowe pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące.

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać marchew pokrojoną w grubszą kostkę, mięso i całość dokładnie obsmażyć. Następnie wszystko przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać bulionem wołowym, przykryć pokrywką i dusić około 45-50minut.

Papryki umyć, oczyścić, pokroić w grubszą kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekać.

Papryki, papryczkę chilli, passatę pomidorową i papryki w proszku dodać 15 minut przed końcem duszenia. Gdy warzywa i mięso będą miękkie doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%