Zamknij

Słodki koniec karnawału: Pączki z czekoladą i orzechową nutą

13:47, 13.02.2021 Redaktor Aktualizacja: 11:37, 15.02.2021
Skomentuj

Tłusty Czwartek wiadomo zawsze jest przed weekendem. Teraz masz więcej czasu? Wypróbuj przepis kutnowskiej, kulinarnej blogerki.

-Klasyczne domowe pączki wypełnione dużą ilością nadzienia czekoladowego, polane słodką czekoladą i posypane prażonymi orzeszkami to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku- mówi Ewelina Pędzikowska.

Więcej słodkich przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Ciasto na pączki:

  • 1kg mąki pszennej
  • 170g masła extra
  • 100g świeżych drożdży
  • 500ml mleka
  • 150g cukru
  • 1 jajko całe
  • 7 żółtek
  • 7ml aromatu pomarańczowego
  • 3 łyżki spirytusu

Polewa czekoladowa:

  • 350g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 400g kremu czekoladowego np. Nutella
  • 150g orzeszków ziemnych niesolonych

 

Wykonanie:

Ciasto na pączki:

Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać letnie mleko, mąkę, aromat pomarańczowy i spirytus. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5cm. Następnie za pomocą obręczy o średnicy 7cm wyciąć koła i pozostawić do wyrośnięcia. Postępować tak aż do wykorzystania całego ciasta. Tak przygotowane i wyrośnięte pączki wrzucać partiami na gorący, głęboki olej wyrośniętą stroną ku dołowi i smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu.

Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i pozostawić do wystudzenia.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

Orzechy uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać nożem.

Wystudzone pączki napełnić kremem czekoladowym za pomocą szprycy z odpowiednią cienką końcówką, polać polewą czekoladową i posypać orzeszkami.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%