Zamknij

Pieczone faworki

11:55, 26.01.2020 Redaktor Aktualizacja: 11:40, 27.01.2020
Skomentuj

Faworki z piekarnika to odchudzona wersja klasycznych faworków pieczonych na głębokim tłuszczu. Faworki fit są złociste, pachnące i bardzo chrupiące. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki wódki
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania faworków

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, jogurt naturalny, wódkę, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać mikserem. Następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść rękoma, wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Z gotowego ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 40 minut.

2. Po tym czasie ciasto rozwałkować porcjami na jak najcieńsze placki. Każdy placek pociąć radełkiem na paski o szerokości 2,5cm i długości około 13-15cm. Na każdym pasku wykonać po środku nacięcie i przeciągnąć koniec paska tak aby powstał faworek.

3. Wszystkie faworki układać partiami na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.

4. Gotowe faworki ułożyć na talerzu na stos i obficie oprószyć cukrem pudrem.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

KucharaKuchara

0 0

Smażenie to sposób obróbki termicznej najczęściej stosowany w gastronomii. Mianem smażenia określa się przygotowywanie potraw na patelni z użyciem tłuszczu. Smażenie odbywa się w temperaturze powyżej 100 stopni Celsjusza. Podczas smażenia zmienia się wygląd, smak oraz zapach potrawy. Wpływa to na wzmożenie apetytu.

Pieczenie to proces obróbki termicznej, który polega na ogrzewaniu potrawy poprzez nagrzane powietrze. Temperatura pieczenia to 160-250 stopni Celsjusza. W czasie pieczenia następuje ubytek wody. W wierzchniej części potrawy, podobnie jak w przypadku smażenia, powstają związki Maillarda. Do potraw przygotowanych w piekarniku nie musimy praktycznie wcale dodawać tłuszczu lub wystarczy jego dużo mniejsza ilość niż w przypadku smażenia. Dzięki temu potrawy z pieca są mniej kaloryczne i łatwiejsze do strawienia.
"Faworki z piekarnika to odchudzona wersja klasycznych faworków pieczonych na głębokim tłuszczu."
No to w głębokim tłuszczu smażone, czy pieczone redaktorze? 14:16, 27.01.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%