Czekoladowe ciasto z wyrazistą nutą pomarańczy, oblane delikatną czekoladą to świetna propozycja imprezowego wypieku w karnawale. Gwiazda z kuchennego nieba rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie piękną ozdobą stołu. Nowe przepisy Eweliny Pędzikowskiej, kutnowskiej kulinarnej blogerki na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/ i oczywiście w eKuchni na naszym portalu.
Składniki:
Polewa:
Wykonanie:
1. Mleczną czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodać startą czekoladę, rozpuszczone masło, sok i skórkę z pomarańczy. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.
3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy w kształcie gwiazdki o wymiarach 25cm.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z funkcją termoobiegu) i piec około 60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
5. Polewa:
Śmietankę wlać do rondelka i zagotować, dodać połamaną na mniejsze części czekoladę i masło. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania konsystencji polewy.
6. Gotowe wystudzone ciasto polać czekoladową polewą. Na wierzchu udekorować przykładając szablon i posypując cukrem pudrem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz