Zamknij

Torcik malinowo-kokosowy na słodki weekend

10:11, 16.01.2020 O.R Aktualizacja: 10:25, 16.01.2020
Skomentuj

Torcik jest doskonałym wyborem dla tych, którzy lubią połączenie orzeźwiających, kwaskowych, dojrzewających w słońcu malin z niezwykle zjawiskowym, słodkim ale delikatnym smakiem kokosu. Więcej przepisów na https://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus malinowy:

  • 400g świeżych malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 1/2 szklanki wody

Masa kokosowa:

  • 0,5l śmietany 36%
  • 200g czekolady białej
  • 500g białego sera z wiaderku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 10 łyżek mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 125ml likieru kokosowego

Poncz:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50ml likieru kokosowego
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

Dodatkowo:

  • 16 ciasteczek w kształcie kwiatka
  • 100g malin
  • cukier błyszczący różowy
  • cukierki perełki różowe
  • wiórki kokosowe
  • listki czekoladowe

 

Wykonanie:

1. Biszkopt:

Białka ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni C około 25 minut.

2. Mus malinowy:

Maliny przełożyć do garnka dodać wodę i gotować do momentu rozpadnięcia się malin, aby było szybciej maliny można zmiksować blenderem. Następnie wsypać galaretki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia- nie gotować. Mus wystudzić i wlać do formy o średnicy 20cm, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na około 40 minut.

3. Masa kokosowa:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w mleku kokosowym a następnie lekko podgrzać aby się rozpuściła. Śmietanę ubić na sztywno dodać małymi porcjami biały ser, przestudzoną czekoladę, likier, wiórki kokosowe i żelatynę. Dokładnie wymieszać podzielić na dwie równe porcje.

4. Poncz:

Kawę zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Po tym czasie wlać likier kokosowy i wymieszać.

5. Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem kokosowym. Cały obwód obłożyć ciasteczkami kwiatki, następnie wylać jedną porcję masę kokosowej i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć na środku stężały mus malinowy i wylać drugą porcję masy kokosowej, wygładzić wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

6. Torcik udekorować różowymi perełkami, cukrem błyszczącym, czekoladowymi listkami i malinami.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%