Zamknij

Karkówka po cygańsku

12:53, 07.01.2020 Redaktor Aktualizacja: 13:32, 07.01.2020
Skomentuj

Aromatyczna, miękka karkówka pieczona z warzywami w niezwykle pachnącym, ostro - słodkim sosie na bazie wyrazistego czosnku, pikantnej musztardy, które idealnie komponują się ze słodkością miodu połączoną z delikatną jabłkową nutą. To propozycja Eweliny Pędzikowskiej na obiady dla całej rodziny w nowym roku.

Składniki:

  • 1,7kg karkówki bez kości
  • 3 czerwone cebule
  • 300g pieczarek
  • 300g czerwonej papryki
  • 300g kiszonych ogórków
  • przyprawa do karkówki
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna
  • olej

Sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu z jabłek
  • 80ml wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżeczki suszonego, niedźwiedziego czosnku

Wykonanie:

1. Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do karkówki, solą oraz pieprzem i odstawić na około 2-3 godziny. Po tym czasie karkówkę obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju z obydwu stron.

2. Sos: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać ze sobą.

3. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w cienkie plastry.

4. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a ogórki kiszone również pokroić w kostkę.

5. Na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, wyłożyć 1/2 pieczarek i cebuli, ułożyć połowę karkówki, zalać 1/2 sosu, następnie wyłożyć pozostałą ilość cebuli i pieczarek, ułożyć resztę karkówki, zalać resztą sosu, wyłożyć ogórki i papryki. Naczynie przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 65-75 minut.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%