Aromatyczna, miękka karkówka pieczona z warzywami w niezwykle pachnącym, ostro - słodkim sosie na bazie wyrazistego czosnku, pikantnej musztardy, które idealnie komponują się ze słodkością miodu połączoną z delikatną jabłkową nutą. To propozycja Eweliny Pędzikowskiej na obiady dla całej rodziny w nowym roku.
Składniki:
Sos:
Wykonanie:
1. Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do karkówki, solą oraz pieprzem i odstawić na około 2-3 godziny. Po tym czasie karkówkę obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju z obydwu stron.
2. Sos: Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać ze sobą.
3. Cebulę pokroić w piórka, a pieczarki w cienkie plastry.
4. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, a ogórki kiszone również pokroić w kostkę.
5. Na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, wyłożyć 1/2 pieczarek i cebuli, ułożyć połowę karkówki, zalać 1/2 sosu, następnie wyłożyć pozostałą ilość cebuli i pieczarek, ułożyć resztę karkówki, zalać resztą sosu, wyłożyć ogórki i papryki. Naczynie przykryć pokrywą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 65-75 minut.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz