Zamknij

Słodka sobota przed Świętem Trzech Króli

14:16, 04.01.2020 Redaktor Aktualizacja: 14:18, 04.01.2020
Skomentuj

Ciasteczka Eweliny Pędzikowskiej to szybkie w przygotowaniu, kruche, pachnące migdałami i wanilią domowe wypieki w kształcie księżyca. Wspólne przygotowanie ciasteczek z całą rodziną to również świetna zabawa i wprowadzenie do kulinarnego świata dla najmłodszych. Chrupiące małe co nie co do świątecznej kawusi pochodzi z kulinarnego bloga kutnianki http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 280g mąki pszennej
  • 100g zmielonych migdałów
  • 200g masła extra
  • 75g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasteczek
  • olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Mąkę i zmielone migdały wymieszać ze sobą, dodać masło, cukier, żółtko, szczyptę soli i cukier wanilinowy. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 6-7mm i za pomocą formy-wykrawacza lub szklanki wykrawać ciasteczka o kształcie księżyca.

3. Ciasteczka ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12 minut.

 

 

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%