Zamknij

Po imprezie dobry barszcz z pasztecikami Eweliny

11:59, 31.12.2019 Redaktor Aktualizacja: 12:08, 31.12.2019
Skomentuj

Paszteciki to tradycyjna potrawa, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Drożdżowe, mięciutkie, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą są świetnym uzupełnieniem czerwonego barszczu. A wiadomo po imprezie warto wypić gorącą zupę.

Składniki:
Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 125ml mleka
  • 13g świeżych drożdży 
  • 30g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • Farsz:
  • 60g suszonych leśnych grzybów
  • 270g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
garść sezamu do posypania
Wykonanie:

Ciasto:

Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajko i rozpuszczone w pozostałej ilości mleka masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).

Farsz:

Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą 
i gotować około 40 minut aż do miękkości kapusty. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny. Po tym czasie odcedzić i drobno posiekać. Cebulę i czosnek drobno poszatkować, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Następnie dodać odcedzoną kapustę, smażyć jeszcze 5-6 minut, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na kształt prostokąta i przekroić na pół. Na każdej części rozłożyć farsz i zwinąć w roladę, każdą roladę pokroić na porcje o szerokości około 3cm.

Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 - 18 minut.

Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%