Zamknij

Śledzie z suszonymi śliwkami

13:46, 23.12.2019 O.R Aktualizacja: 14:03, 23.12.2019
Skomentuj

Kawałki ryby w towarzystwie chrupiących kiszonych ogórków, wyrazistej cebulki, pachnącego jałowca i niezwykle aromatycznej suszonej śliwki to kolejna świąteczna propozycja kutnowskiej kulinarnej blogerki Eweliny Pędzikowskiej.

Składniki:

  • 600g płatów śledziowych Matias
  • Marynata:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskie
  • 6 ziarna jałowca
  • 1 szklanka octu
  • 2 cebule

Zalewa:

  • 600g cebuli
  • 200g suszonych śliwek
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 łyżki koncentrat pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz

 

Wykonanie:

Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie odsączyć z wody.

Marynata:

Wodę z cukrem zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, wlać ocet i na końcu dodać pokrojoną w piórka cebulę. Całość dokładnie wymieszać i gotową marynatą zalać wymoczone śledzie. Wstawić do lodówki na około 2-3 dni. Po tym czasie osączyć z marynaty.

Zalewa:

Ogórki pokroić w małą kostkę, a śliwki przekroić na połówki. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać śliwki, ogórki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i całość chwilę smażyć na małym ogniu. Po tym czasie doprawić do smaku majerankiem, pieprzem, szczyptą soli, całość wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

Osączone śledzie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z wystudzoną zalewą. Wstawić do lodówki na około kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%