Piernikowa babeczka z kremową choinką to popisowy wypiek Eweliny Pędzikowskiej kutnowskiej kulinarnej blogerki. Pachnąca przyprawami korzennymi piernikowa babeczka z delikatnym cynamonowym kremem to znakomity pomysł na mały świąteczny deser. Koniecznie wypróbujcie. Więcej świątecznych przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Masa:
Wykonanie:
1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku.
2. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, cały czas miksując dodać suche składniki, mleko, powidła i wszystko dokładnie wymieszać szpatułką.
3. Ciasto piernikowe przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokości 3/4 foremki.
4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
5. Masa: Śmietanę ubić z śmietan-fix na sztywno dodać cukier, cynamon, barwnik i całość dokładnie wymieszać.
6. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć na babeczki formując kształt choinki, a następnie udekorować kolorowymi perełkami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz