Zamknij

Świąteczna niedziela w eKuchni

08:29, 22.12.2019 O.R Aktualizacja: 08:49, 22.12.2019
Skomentuj

Piernikowa babeczka z kremową choinką to popisowy wypiek Eweliny Pędzikowskiej kutnowskiej kulinarnej blogerki. Pachnąca przyprawami korzennymi piernikowa babeczka z delikatnym cynamonowym kremem to znakomity pomysł na mały świąteczny deser. Koniecznie wypróbujcie. Więcej świątecznych przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła
  • 150ml mleka
  • 250g mąki pszennej
  • 100g powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu

Masa:

  • 500ml śmietany 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • odrobina zielonego barwnika
  • kolorowe perełki dekoracyjne

 

Wykonanie:

1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku.

2. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, cały czas miksując dodać suche składniki, mleko, powidła i wszystko dokładnie wymieszać szpatułką.

3. Ciasto piernikowe przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokości 3/4 foremki.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

5. Masa: Śmietanę ubić z śmietan-fix na sztywno dodać cukier, cynamon, barwnik i całość dokładnie wymieszać.

6. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć na babeczki formując kształt choinki, a następnie udekorować kolorowymi perełkami.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%