Zamknij

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

07:13, 19.12.2019 O.R Aktualizacja: 07:51, 19.12.2019
Skomentuj

Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane grzybami z lasu i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.Poleca Ewelina Pędzikowska, http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/


Składniki:
Ciasto:

  • 500g mąki
  • 30g świeżych drożdży
  • 250ml mleka
  • 65g masła extra
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Farsz:
  • 50g suszonych grzybów
  • 600g kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania pierożków
garść sezamu do posypania


Wykonanie:
1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, łyżkę mąki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, sól, jajka i rozpuszczone w pozostałej ilości mleka masło (lekko ciepłe). Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
2. Farsz:
Grzyby zalać niewielką ilością wody i odstawić na około 4 godziny lub całą noc. Po tym czasie gotować około 30 minut aż do miękkości. Wystudzić i drobno posiekać. Kapustę przepłukać wodą, drobno posiekać, przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać wodą i gotować do momentu miękkości kapusty. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać kapustę i grzyby. Całość dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze chwilę i doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3-4mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi.
4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-22 minuty.

 

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%