Zamknij

Coraz bliżej święta... Bożonarodzeniowe makówki w eKuchni

13:08, 16.12.2019 O.R Aktualizacja: 19:39, 16.12.2019
Skomentuj

- Mak, miód, chrupiące migdały, orzechy i orzeźwiająca skórka pomarańczowa to typowe smaki i aromaty nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Ja postanowiłam je połączyć w jedną całość czego efektem są słodkie, makowe desery z dodatkiem waniliowego budyniu i kawałków pieczywa w postaci zaplecionego warkocza- mówi Ewelina Pędzikowska. - Więcej świątecznych przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki: (na 4 pucharki)

Masa makowa:

  • 150g mielonego maku
  • 400ml mleka
  • 30g masła
  • 40g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 30g orzechów włoskich
  • 30g rodzynek
  • 40 migdałów
  • 30g skórki pomarańczowej
  • 20g suszonej żurawiny

Budyń:

  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 400ml mleka

Dodatkowo:

  • 1 mała chałka
  • 1 łyżeczka maku
  • żurawina i migdały do dekoracji

Wykonanie:

1. Chałkę pokroić na plasterki.

2. Orzechy i migdały drobno posiekać.

3. Masa makowa:

Mak zalać mlekiem, dodać masło, zagotować i gotować około 15 minut. Następnie dodać cukier, miód, aromat migdałowy, orzechy, migdały, rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.

4. Budyń:

Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko i chwilę gotować.

5. Składniki układać warstwami w pucharkach:

Kromki chałki, masa makowa, budyń, kromki chałki, mak i na wierzchu resztę budyniu. Wierzchu posypać suchym makiem, udekorować żurawiną i migdałami.

 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%