- Mak, miód, chrupiące migdały, orzechy i orzeźwiająca skórka pomarańczowa to typowe smaki i aromaty nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Ja postanowiłam je połączyć w jedną całość czego efektem są słodkie, makowe desery z dodatkiem waniliowego budyniu i kawałków pieczywa w postaci zaplecionego warkocza- mówi Ewelina Pędzikowska. - Więcej świątecznych przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki: (na 4 pucharki)
Masa makowa:
Budyń:
Dodatkowo:
Wykonanie:
1. Chałkę pokroić na plasterki.
2. Orzechy i migdały drobno posiekać.
3. Masa makowa:
Mak zalać mlekiem, dodać masło, zagotować i gotować około 15 minut. Następnie dodać cukier, miód, aromat migdałowy, orzechy, migdały, rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
4. Budyń:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko i chwilę gotować.
5. Składniki układać warstwami w pucharkach:
Kromki chałki, masa makowa, budyń, kromki chałki, mak i na wierzchu resztę budyniu. Wierzchu posypać suchym makiem, udekorować żurawiną i migdałami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz