Zamknij

Pasztet w żurawinowo - malinowej galarecie

17:09, 13.12.2019 Redaktor Aktualizacja: 17:14, 13.12.2019
Skomentuj

Domowy mięsny pasztet w aromatycznej galarecie na bazie półsłodkiego wina, malin i żurawiny to popisowe danie Eweliny Pędzikowskiej kulinarnej, kutnowskiej blogerki na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Więcej smacznych świątecznych przepisów http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki

Pasztet

  • 500g udka z kurczaka bez kości
  • 500g karkówki bez kości
  • 200g wołowiny
  • 300g wątróbki drobiowej
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 kajzerka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • bułka tarta do wysmarowania formy

 

Galaretka

  • 150g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka malin w syropie
  • 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki żelatyny

Wykonanie

1. Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30minutach od zagotowania dodać udko z kurczaka, obrane marchewki i pietruszkę. Gotować kolejne 30minut. Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić.

2. Bułkę namoczyć w mleku.

3. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę wątróbkę i dusić do miękkości.

4. Ugotowane mięso, warzywa, bułkę, wątróbkę z cebulą zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej masy dodać żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach 8 x 28cm.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60minut a następnie wystudzić.

6. Galaretka

Do garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody a następnie zagotować i zblenderować. W pozostałej ilości wody rozpuścić żelatynę, połączyć ze składnikami galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stęgnięcia.

7. Do keksówki o wymiarach 9,5 – 10 x 28cm (szersza od keksówki, w której był pieczony pasztet) wyłożonej folią spożywczą wlać 1/3 tężejącej galaretki i wstawić do lodówki na 30minut. Po tym czasie na stęgniętej galaretce ułożyć pasztet i zalać pozostałą ilością galaretki do całkowitego przykrycia pasztetu. Wstawić do lodówki na około 60minut.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%