Zamknij

Wigilijny czerwony barszcz z uszkami

09:14, 12.12.2019 Redaktor Aktualizacja: 09:15, 12.12.2019
Skomentuj

Czerwony barszcz z postnymi uszkami, który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole. Poleca Ewelina Pędzikowska http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:

  • 1,2kg buraków
  • 80g suszonych leśnych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 pora
  • 150g selera
  • 4 liście laurowe
  • 3 łyżki majeranku
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sok z jednej cytryny
  • 250ml zakwasu z buraków
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Wykonanie:

Grzyby opłukać a następnie wrzucić do garnka, zalać dwiema szklankami wody i pozostawić na całą noc. Do wody z grzybami dodać ząbek czosnku, dwa liście laurowe i dwa ziarenka ziela angielskiego. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 20minut.

Buraki obrać, pokroić w plastry i zalać dwoma litrami wody. Gotować pod przykryciem około godziny a następnie dodać marchew, pietruszkę, por, seler, pozostałe liście laurowe oraz ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Całość dalej gotować około 30minut.

Po tym czasie warzywny wywar przecedzić i dodać do niego ugotowany wywar grzybowy. Cały czas gotując dodać zakwas z buraków, sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać.

Barszcz podawać z uszkami.

(Redaktor)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%