Zamknij

Wołowe burito z meksykańską nutą

09:36, 11.12.2019 O.R Aktualizacja: 09:38, 11.12.2019
Skomentuj

Tortilla wypełniona wołowym farszem z czerwoną fasolą, dużą ilością pomidorów i akcentem ostrości papryczki chilli. Do tego chrupiąca kukurydza, aromatyczna kolendra oraz orzeźwiająca limonka i mamy szybkie, proste w wykonaniu i sycące danie pochodzące z kuchni meksykańskiej.

Składniki:

8 płatów tortilli

Farsz:

  • 560g mielonej wołowiny z łopatki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 pęczek kolendry
  • 1łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 limonki
  • olej
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

1. Farsz:

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z wołowiny i smażyć przez kilka minut. Po tym czasie dodać drobno posiekaną papryczkę, pomidory z puszki, odsączoną fasolę i kukurydzę. Całość dokładnie wymieszać, dodać posiekaną kolendre, musztardę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać sok i startą skórkę z limonek, całość dokładnie wymieszać.

2. Tortille lekko podgrzać na suchej patelni aby stały się plastyczne. Następnie na każdy płat tortilli wyłożyć część gorącego farszu i zwinąć w rulon.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%