Zamknij

Kulebiak, tradycyjna świąteczna potrawa

07:25, 17.12.2020 O.R Aktualizacja: 07:26, 17.12.2020
Skomentuj

Kulebiak to tradycyjna świąteczna potrawa, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Drożdżowe, mięciutkie ciasto, nadziane pachnącymi grzybami, które idealnie komponują się z wyrazistą kiszoną kapustą jest świetnym uzupełnieniem świątecznego czerwonego barszczu. Poleca Ewelina Pędzikowska, kutnowska kulinarna blogerka http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 430g mąki pszennej
  • 250ml ciepłego mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 70g masła extra
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka soli
  • szczypta soli

Farsz:

  • 40g suszonych leśnych grzybów
  • 500g kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchew
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • olej

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane do posmarowania
garść sezamu do posypania

Wykonanie:
1. Ciasto drożdżowe:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, jajko i masło rozpuszczone w pozostałej ilości mleka. Całość dokładnie wymieszać, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
2. Farsz:
Suszone grzyby zalać jedną szklanką zimnej wody i odstawić na około 12 godzin. Po tym czasie odcedzić (wodę zostawić do gotowania kapusty), a grzyby drobno posiekać. Cebulę i czosnek drobno poszatkować, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a kuestę drobno posiekać i razem przełożyć do garnka. Następnie zalać wodą od namoczenia grzybów, dodać liście laurowe, ziele angielskie, przesmażoną cebulę z czosnkiem i grzybami. Całość gotować około 40 minut aż do miękkości kapusty. Na samym końcu doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3. Gotowe, wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 40 cm, rozłożyć farsz i zwinąć w roladę (kawałek ciasta zostawić na dekorację- gwiazdki).
4. Gotowy kulebiak przełożyć na blachę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć dekoracje z ciasta, posypać sezamem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut.
 

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%