- Sernik z przepisu mamy wzbogacony smakiem leśnej jagody. Mój serniczek przygotowany na mięciutkim biszkopcie, z delikatną masą serową z nutą jagody oraz masą waniliową tym razem znajdzie się na stole na imieninach u Andrzeja - mówi Ewelina Pędzikowska. -Jagoda czyli skarb lasu zamknięty w małym słoiczku świetnie komponuje się z deserami i różnymi słodkościami, pozwala wrócić do smaku lata o każdej porze roku.
Więcej przepisów na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Biszkopt:
Masa serowo-jagodowa:
Masa waniliowa:
Poncz:
Dekoracja:
Wykonanie:
1. Poncz:
Składniki ponczu wymieszać ze sobą i pozostawić do wystudzenia.
2. Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlać do tortownicy o średnicy 23cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 -18 minut. Po tym czasie wystudzić i nasączyć ponczem.
3. Masa serowo-jagodowa:
Żelatynę zalać 4 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Twaróg zmielić 3-krotnie maszynką do mielenia, zmiksować mikserem, dodać cukier, jagody ze słoika i dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać żelatynę i całość energicznie wymieszać, aby nie zrobiły się grudki. Gotową masę serowo-jagodową przełożyć do tortownicy na biszkopt i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
4. Masa waniliowa:
Żelatynę zalać 2 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę, dokładnie wymieszać i wystudzić. Serki waniliowe dokładnie wymieszać z wystudzoną żelatyną i wylać do tortownicy na masę serowo-jagodową. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.
5. Dekoracja:
Wierzch sernika jagodowego polać po jednej stronie rozpuszczoną czekoladą, udekorować waflem, świeżymi owocami, listkami mięty i kwiatami.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz