Zamknij

Śledzie po sułtańsku w czwartkowej eKuchni

08:32, 21.11.2019 O.R Aktualizacja: 20:15, 21.11.2019
Skomentuj

W czwartkowej eKuchni śledzie po sułtańsku, teraz w redakcji eKutno.pl na topie! Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki to świetna propozycja dla fanów śledzika w pomidorach z nutą słodkości i delikatnym akcentem ostrości. Żyć nie umierać jak mawiała Babcia Irenka, dlatego po więcej aromatycznych i smacznych przepisów sięgnijcie na blog Eweliny Pędzikowskiej.

Składniki:

  • 500g płatów śledziowych Matias
  • sok z 1 cytryny

Zalewa pomidorowa:

  • 4 czerwona cebule
  • 300g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 150g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki koncentratu chilli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

 

Wykonanie:

Filety śledziowe zalać wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie odsączyć, pokroić w paski około 2cm, skropić sokiem z cytryny i wstawić na około 2-3 godziny do lodówki.

Rodzynki zalać wrzątkiem i moczyć około 15 minut, po tym czasie odsączyć.

Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na rozgrzanym oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, koncentrat chilli, ketchup, rodzynki i całość chwilę smażyć. Następnie doprawić do smaku cukrem i całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia.

Po tym czasie zalewę pomidorową dokładnie wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

(O.R)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%