Dziś w eKuchni przepis na puszysty sernik bez pieczenia, w którym smak orzeźwiającego mango świetnie komponuje się z delikatną masą z serków waniliowych ułożoną na słodkim spodzie z sucharków i czekolady. Takie połączenie to idealny deser i rozkosz dla naszego podniebienia. Poleca Ewelina Pędzikowska kulinarna blogerka z Kutna. Zajrzyj na http://szalonakuchniaewelinyp.blogspot.com/
Składniki:
Spód:
Masa serowo-waniliowa:
Mus mango:
Dekoracja:
Wykonanie:
1. Spód: sucharki zmiksować do postaci piasku, dodać krem, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód prostokątnej tortownicy o wymiarach 39 cm x 10 cm . Wstawić do lodówki.
2. Masa serowo-waniliowa:
Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Serki homogenizowane zmiksować, dodać partiami ser mascarpone i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać mikserem.
3. Mus mango:
Mango pokroić w kostkę i zmiksować blenderem do postaci musu. Galaretkę wsypać do wrzątku, mieszać do momentu aż galaretka się rozpuści i pozostawić do wystudzenia. Następnie wymieszać z musem i odstawić do lekkiego stężenia.
4. Bita śmietana: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem następnie dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.
5. Do formy wyłożonej masą sucharkową przełożyć masę serowo-waniliową i wstawić do lodówki na około 30minut. Następnie wylać tężejący mus
z mango i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie sernik wyjąć z formy, na wierzchu udekorować bitą śmietaną, kawałkami mango i płatkami czekoladowymi.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz